Сандански е централата на голяма престъпна верига за издаване на фалшиви сертификати за COVID-19, пише гръцкият „Катимерини“.

След разследване на Солунската прокуратура и дирекцията за сигурност стана ясно, че на територията на Гърция действа българска верига, която издава фалшиви европейски сертификати, използвайки пропуски в сигурността в здравната система на България.

„Катимерини“ посочват още, че в случая са замесени митнически служители и от двете страни на границата, които не извършват правилно проверки.

Полицията в Гърция  епредала информация на българските служби, но отговор няма. В коментар пред „Катимерини“ става ясно, че разследването в южната ни съседка за момента е спряно заради невъзможност да бъде разследвана цялата верига.

Фалшивите сертификати са открити в здравни работници. Те са издадени в България, пишат от „Катимерини“.

От полицията в Серес коментират, че през летните месеци на граничен пункт Кулата – Промахон са засечени туристи от България, които се опитват да влязат на територията на Гърция с фалшиви тестове за коронавирус, но до момента фалшиви европейски сертификати не са засичани.