Все още няма повдигнато обвинение срещу шофьора на автобуса, който падна в дере край Свиленград. Собственикът на фирмата е разпитан по случая. Катастрофиралият автобус е на 25 години и е на бургаската транспортна фирма „ДС Травел“. 

Фирмата е регистрирана у нас от 10 години и извършва транспортна и туристическа дейност. Притежава и международен лиценз за превоз на пътници. 

Катастрофата е станала при дъжд и хлъзгав път. Автобусът навлязъл в остър завой преди село Младиново, след което излязъл от пътя и паднал от 10-15 метра в дере. Един от пътниците е починал на място, а други 19 са ранени.  

„Има дървесина, която е предотвратила вероятно преобръщане на автобуса, и предвид бързите действия, които предприехме, смятам, че предотвратихме по-тежки последици“, каза ст. комисар Атанас Ненков, директор на ОДМВР-Хасково.

Автобусът е на бургаската транспортна фирма ДС Травел
Снимка: bTV

На място пристигат екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ от три общини, но преди тях там вече са били двама мъже от Ямбол, които спрели и започнали да помагат. 

„Хора викаха и пищяха. Даже имаше хора, които излизаха и бяха тръгнали към гората. Извиках им да слязат към колата. Счупихме с един чук предното стъкло, за да направим място да изкараме жената като дойдоха пожарникарите“, каза Кръстьо Буцев.

Жена почина, а 19 души пострадаха при автобусната катастрофа край Свиленград
Снимка: bTV

Отзовалите се на помощ видели и малко момиченце, излязло от автобуса. 

„Как беше успяло да излезе по тази стръмнина. Дясната му ръка беше одрана и в кръв, беше много уплашено, цялото трепереше. Нищо не се виждаше, тъмница пълна. Шокът беше много голям“, разказа другият спасител Георги Соваджиев.

В катастрофата загива на място 68-годишна пътничка. 19 души са транспортирани в болници в региона. Сред пострадалите е и екскурзоводката, чийто съпруг до сутринта беше до болничното ѝ легло.

„Споменът и е до момента на произшествието и чак след това, когато се е събудила в линейката, оттам нататък не помни абсолютно нищо. Тя познава пътя достатъчно добре. Шофьорът също го познава. Видяла е завоя и нищо повече“, каза Венелин Димов, съпруг на екскурзоводката.

Почти денонощие след катастрофата в болница остават 14 души, сред които 2 деца. Опасност за живота им няма. 

„Най-големият проблем, който аз виждам, е психотравмата, която е за всички“, отбеляза здравният министър Асен Меджидиев. 

Пробите за алкохол и наркотици на 51-годишния шофьор са отрицателни. Две са основните версии, по които работят разследващите

„Едната е човешка грешка във връзка с несъобразена скорост по повод мокрия пътен участък. Другата версия е техническа неизправност“, каза окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов. 

Назначени са множество експертизи. По случая вече са разпитани 20 свидетели. Разследва се причиняване на произшествие по непредпазливост.

"Шофьорът е изключителен професионалист, просто за него не знам още какво се е случило, има следствие, но е изключителен професионалист". Автобусът е изправен, има всички застраховки, абсолютно всичко, което е било необходимо", заяви Димитър Костадинов, собственик на транспортната фирма.

Автобусът е минал технически преглед последно в началото на октомври. Разследването е поето от екип следователи.