Върховната касационна прокуратура (ВКП) взима на специален надзор делото за катастрофа на автомагистрала "Тракия", при която загина магистрат.

Тежкият инцидент стана в събота около 15 ч. Съдия Емилия Петкова от Апелативния специализиран наказателен съд загина, след като автомобилът ѝ беше ударен от джип и изпепелен на 103-ия километър от аутобана в района на Пазарджик.

Снимка: btvnovinite.bg

Разследването на случая е възложено на екип от следователи от Националната следствена служба.

До момента е установено, че лекият автомобил, управляван от жената, се е движел с ниска скорост в лявата изпреварваща лента за движение. Колата е пътувала в посока София.

Снимка: btvnovinite.bg

Автомагистралата е била задимена поради запалени сухи треви в отсечка до крайпътен отводнителен канал. Заради задимяването шофьорката е намалила скоростта, при което е последвал удар от движещия се зад нея джип.

Вследствие на удара леката кола се е запалила и жената е загинала на място. Огънят се прехвърлил и върху другото превозно средство.

Снимка: btvnovinite.bg

Шофьорът на джипа е бил откаран за преглед в болница и задържан за срок от 24 часа. Пробите му за употреба на алкохол и наркотици са отрицателни. 

Извършват се разпити на свидетели, назначени са множество други експертизи. Предстои да бъде назначена ДНК експертиза, която да потвърди окончателното самоличността на загиналата. 


Петкова беше съдия по делото "Октопод", както и по това срещу Емил Милев по прякор Крокодила.

В писмо, изпратено до БТА, съдиите от Апелативния спецсъд и от спецсъда изразиха покрусата си от внезапната смърт на съдия Емилия Петкова.

"В нейно лице магистратската общност в България загуби един високоерудиран, смел и доблестен съдия. Загуби един изключително достоен човек, който с всичките си действия отстояваше авторитета на професията", пишат магистратите.

Те призовават за своевременно разследване на случая и поискаха той да не се използва за политически цели от медии и общественост.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!