16 души са загинали, а други 27 са ранени при автобусната катастрофа на пътя София – Своге. По информация на МВР в автобуса е имало 33 пътници и шофьорът. 21 души са настанени в болнии. 

Двама души са във Военномедицинска академия в столицата. В „Пирогов” са откарани 8 души, двама са починали и 6 души са останали за лечение. В болница „Св. Анна” са шестима. В болница в Своге са настанени 6 души с по-леки травми, които чакат да бъдат транспортирани към София.

В ИСУЛ е настанен шофьорът на автобуса Григор Григоров, който е и собственик на фирмата превозвач. Той има травма на главата.

Всички пострадали са на възраст над 30 години.

В помощ на пострадалите са мобилизирани 15 линейки от София, Монтана и Враца. На място са изпратени и много екипи на пожарната.

Сигналът за катастрофата е получен малко след 17 ч. По първоначални данни автобусът е изгубил контрол на мокър асфалт, ударил се е в два леки автомобила автомобила по пътя си и е излязъл от пътното платно. Машината се преобръща в 20-метрова пропаст и пада на циментова площадка под пътя.

Снимка: btvnovinite.bg

Все още не е ясно точно колко хора са пътували в автобуса.

Фирмата-превозвач притежава общо шест автобуса. Транспортното министерство я е проверявало преди няколко месеца, като всичко е било изрядно. Фирмата превозва децата към училище и детските градини.

Местни хора споделиха с екипа ни на място, че този участък от пътя е изключително рисков и там често стават катастрофи.

С решение на Министерски съвет понеделник ще бъде обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа, съобщи премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук”.

Отворен е спешен телефон за информация за близки на пострадалите. Той е: 02 982 50 39

Екипът на bTV изказва своите искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите в катастрофата край Своге.