Катар ще финансира два български проекта в областта на високите технологии за деца с върхови постижения. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев с емира на Катар в Доха.

България пък ще помага на Катар в областта на високите технологии и развитието на биотехнологиите.

Президентът Радев поиска инвестиции във високо технологични проекти за България. По проекта за център за подготовка на деца с върхови постижения президентството работи повече от година.

"Емирът застава твърдо зад тази идея и се надявам, че с негова помощ ще направим една важна стъпка, защото българските деца заслужават. Ние сме отговорни днес за бъдещето на нашите деца, така че те да не бъдат в тяхното бъдеще отново евтините работници в своята страна, да не бъдат сивото вещество, което изтича навън, а напротив в България да стават иновации”, каза президентът на България Румен Радев.

Вторият български проект е на Пловдивския университет в областта на биотехнологиите, медицината и устойчивото земеделие в екстремен климат, с което може да помагаме на Катар, който е в деликатна ситуация след блокадата на съседите си от Залива.

„Очаквам в скоро време в резултат на нашия разговор катарската страна да потърси българското правителство за тези проекти. Но аз не съм тук, за да предлагам отново "агнета", за да дискутирам подробности за тези проекти”, обясни Радев.

Обсъдени са инвестиции в транспортната инфраструктура, както и доставка на втечнен газ.