Акция „Зима" започва от утре. С нея започват и активните проверки за изправност на автомобилите. 

От КАТ припомнят, че от 15 ноември е задължително автомобилите да бъдат със зимни гуми и/или такива с дълбочина на протектора поне 4 мм. При такива нарушения глобата е 50 лева. 

Задължително е и автомобилът да бъде с включени светлини, както и да е технически изправен. Глобите за неизправност започват от 20 лева и могат да стигнат до 500, ако неизправностите са опасни. 

"Всички знаем какво се случва през зимата, когато пътната обстановка се усложни: десетки товарни автомобили закъсват по пътищата на страната, по проходите на България  и блокираме цялата пътна мрежа. Затова още от 1 ноември стартираме проверки на техническата изправност на товарните автомобили и автобусите”, заяви Бойко Рановски от ИА „Автомобилна администрация”. 

„Едно от важните оборудвания в автомобила е аптечката, но не една кутия с бинт и марля, без нищо друго, а аптечка, която да помогне в случай на нужда, защото може да се окажете сами на пътя и да ви се наложи да спрете кръвотечение или да помогнете на някого”, напомни д-р Надежда Тодоровска от БЧК. 

За изминалия зимен сезон от 1 ноември до 31 март пътните инциденти са над 2000, а жертвите на пътя над 200, затова от "Пътна полиция" напомнят със захлаждането на бъдем още по-бдителни,