КАТ е с нови камери на пътя. Устройствата са три вида - мобилни, стационарни и с радар за средна скорост. 

Чисто нова система ще засича нарушенията на шофьорите в Пловдивско. Камерите ще следят и за това дали автомобилите, които минават по трасето, имат застраховка „Гражданска отговорност”.

Такава система има вече на магистрала „Люлин”, където устройствата измерват скоростта на влизане и на излизане от тунела. 

Ще се поръчат още 15 стационарни камери, които ще се сложат на пътищата с най-много нарушения в страната. Най-новият хит на пътя ще са преносимите камери - 84 на брой, всяка от които струва по около 50 хиляди лева. 

За голяма част от тях вече са обявени обществени поръчки и се очаква до края на годината да са на пътя.

КАТ обещава да не крие в храстите и зад кофите за боклук новите преносими камери.

„Те ще са в куфар и ще са на тринога. Ще се превозват в автомобилите и ще имаме места за контрол”, коментира Росен Рапчев от "Пътна полиция" - ГДНП.

Устройствата ще се местят на различни пътни отсечки и няма да се оставят без надзор, за да не ги открадне някой.

„Ще има задължително служител до тях”, допълни Рапчев.

Шофьорите не очакват, че камерите ще стреснат джигитите.

Въпреки драстичния скок на глобите шофьорите масово превишават скоростта.  

Само за два часа патрулен екип успя да засече над 50 нарушения в района на Волуяк. Засечен е например автомобил, който се движи със 193 км/ч при ограничение 80. Превишението е от 113 км/ч.

„Наказанието за конкретния водач е 1300 лв. глоба и 3 месеца лишаване от правото да се управлява МПС”, обясни Николай Крушарски от „Пътна полиция” – СДВР.

От КАТ отчитат, че все пак новият пътен закон е всял респект. Повечето засечени нарушения не надхвърлят 50 километра в час над разрешената скорост.

Статистиката за пътните инциденти през първите три месеца на 2017 г. също бележи спад на жертвите и ранените. За първи път от години те са близо с 30 на сто по-малко. Не е ясно дали причината са солените глоби или тежката зима, през която много хора избягваха да шофират.