Пътна полиция извършва масови проверки по пътищата за превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, както и за неплатени глоби от шофьорите. Акцията е заради зачестилите катастрофи в страната.

Войната на пътя взима най-много жертви през летните месеци, когато пътищата са сухи, а шофьорите карат бързо, сочат данни. От началото на годината у нас са станали над 3000 катастрофи с 215 загинали и близо 3 800 ранени.

Най-много са произшествията в областите Пловдив, София и Варна. Според статистиката има чувствително намаление спрямо 2019 г. година, но все пак заради коронавируса и извънредното положение пътуването през март, април и май беше ограничено.
 
Целта на новата акция на Пътна полиция е да засили контрола на пътя и да намали катастрофите.

В София проверките са в районите с най-интензивен трафик. Шофьорите задължително се проверяват за правоспособност, за невръчени фишове и за неплатени глоби. Масови са и тестовете с дрегер. Ако устройството отчете над 1,2 промила, шофьорът отива на съд, припомнят от Пътна полиция.

За шофьорите е важно да знаят, че докато полицаите спират коли за проверка, камерата в патрулката продължава да снима нарушители. А някои от устройствата следят и за автомобили без задължителните Гражданска отговорност и Годишен технически преглед.