КАТ остана без хартия за фишове. Заради липса на консумативи, в това число хартия, тонери и пликове, не се пращат честитки за превишена скорост, се твърди в доклад на МВР до комисията за безопасност на движението. Става дума за скоростни нарушения, засечени със стационарните камери по пътищата на страната. Глобите са за 150 000 лева, а в същото време КАТ иска 32 000 лева за хартия, пликове и тонери, които да се отпуснат от Фонда за безопасност на движението.

От доклада на директора на „Охранителна полиция” става ясно, че на КАТ са нужни 420 пакета листа, 48 000 пощенски плика за известията с обратна разписка до нарушителите, 240 тонер-касети за принтерите. Проблемът е, че, ако честитките не се съберат навреме, глобите се трупат, а пари във Фонда не влизат. В същото време системата на КАТ и администрацията се претоварва, а наказанието за нарушители се отлага, твърди още докладът.

На магистрала „Люлин” ограничението от 50 км в час рядко се спазва, установи проверка на bTV. По данни на КАТ от октомври 2014 г. двете камери там да заснели над 6100 нарушители, но са издали фиш едва на 20 % от тях. Причината е именно липса на консумативи.

Бившият шеф на „Пътна полиция” Алекси Стратиев също е присъствал на заседанието в края на януари, когато са изнесени данните за недостигащите консумативи. „Не мисля, че това е основателно и че е обективно. Мисля, че това е използвано само за повод да се вземат средства за определените количества хартия. Знаете, че министерството е силно притеснено от финансова гледна точка”, коментира той.

От столичния КАТ заявиха, че не са спирали да пращат фишове, защото имат хартия в резерв. От МВР пък обясниха, че са поискали пари за консумативи заради предстоящото влизане в употреба на мобилните камери, които ще се върнат на пътя заедно с новия закон и тогава ще има повече фишове. Обмисля се и въвеждането на глоби за всеки, който се вози при пиян шофьор.

Другата идея е глобите да са по-високи в почивните дни и през празниците с мотива, че тогава на пътя има повече коли и отговорността при нарушение трябва да е по-голяма.