Голям пожар в старчески дом във варненското село Рояк взе девет жертви. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 18 ч. тази вечер. По първоначални данни огънят е тръгнал от покрива на сградата и е засегнал третия етаж.

При тежкия инцидент има и обгазени хора. Пристигналите на мястото екипи евакуират обитателите на дома и потушават пожара. Спасените са настанени в съседно село в хотел.

Снимка: btvnovinite.bg

"Пожарът е ликвидиран на площ около 150 кв. метра, ще се следи през нощта", заяви ком. Тихомир Тотев, директор на Пожарната във Варна.

Една от версиите за пожара в дома за възрастни хора в с. Рояк е, че огънят е тръгнал от късо съединение в помещение с бойлер, каза пред bTV окръжният прокурор Красимир Конов. 

"Може да е както от повреда в електрическата мрежа, така и от бойлер, но не се изключват и други причини, довели до възпламеняване на помещението, в което е бил бойлерът", добави Конов. 

В момента на инцидента в дома е имало 58 души, 9 не са оцелели. Няма хора, които да се нуждаят от настаняване в болница. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според директорката на дома Милена Мазурик на смяна е имало 8 души персонал. Тя обясни, че от 2 месеца ръководи институцията и отказа да отговори дали се правят учения за действия при пожар.

"Имаме съмнения, че е късо съединение откъм бойлерната, но нямам представа дали наистина е така. Всичко е станало много бързо, на всеки етаж има поне по двама санитари и сестра, били са доста хора", коментира Мазурик.

Загиналите не са трудно подвижни, категорична е директорката на дома. 

Снимка: btvnovinite.bg

Води се разследване за причините за трагедията. Районът на инцидента е отцепен, на мястото на трагедията ще се проведе детайлен оглед по светло, остава и дежурен екип, който да следи цяла нощ.

Престои да се потвърди самоличността на жертвите и да се проведат разпити.

Служебният премиер Стефан Янев изказа съболезнования към семействата и близките на загиналите тази вечер във "Фейсбук":

"Малко по-рано тази вечер разговарях с вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков. Министерството на труда и социалната политика в спешен порядък ще направи преглед на всички възможности за подкрепа на пострадалите заради пожара. Разпоредих също така да бъдат организирани задълбочени и прецизни проверки от страна на МВР в този тип социални институции в интерес на тяхната по-голяма сигурност".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!