Едва 700 000 от дължимите 10 милиона лева са били върнати доброволно от собствениците на къщи за гости, за които вече е установено, че са в нарушение. Засега не е ясно и колко от новозасечените нарушители, които дължат 4,5 милиона лева, ще върнат парите.

15 проекта за къщи за гости в мониторинг трябва да върнат цялата субсидия. По информация на bTV сред тях е и този от 5 къщи в село Хераково, получил близо 400 000 лева.

„Гост съм, прибивавам 2 седмици и после си отивам”, обясни мъж, който пребиваваше там и миналия месец, но твърди, че е турист и не живее там.Повече от месец по-късно откриваме същият "турист" в къщата.

По телефона собствениците коментираха, че къщите се използват по предназначение, и че не знаят, че трябва да връщат субсидията по проекта.

Собствениците на къща във Велинград също трябва да върнат цялото финансиране от близо 400 хиляди лева. Преди месец, заедно с проверяващите от Фонд "Земеделие" в къщата открихме кристални сервизи, както и кухня, която напомнят на тези в стандартно домакиство.

Днес къщата е  заключена - без гости и стопани. По телефона собственичката обясни, че не е получила официален документ, че има да връща пари. Според нея и в момента къщата е пълна с гости.

Други 74 проекта за къщи за гости ще бъдат санкционирани, съобщи в студиото на "Тази сутрин" министър Десислава Танева.

От министерството обясняват още, че актовете ще бъдат връчени през следващите дни. Очаква се обаче много от собствениците да обжалват санкциите в съда.