Карти по стандарти на НАТО ще ползват при бедствия в община Две могили, Русенско. Идеята е на кмета Божидар Борисов, който е бивш военен. Те ще бъдат раздадени на всички кметове на малки населени места в общината, за да могат да подават точни сигнали към спасителните екипи в бедствени ситуации през зимата.

"Топографските карти по стандартите на НАТО са с координати, които са напълно съвместими с цивилните, които се използват и по джипиеси. Когато стане някаква ситуация - било затрупани хора, пожари, наводнения и т.н., всичко това може да се маркира по координати и по най-бързия начин да стигне тази информация до институциите, които могат да решат проблема“, обясни кметът пред областния зимен щаб. 

Топографската карта на военните разполага с подробна информация за характеристиките на релефа. По думите на кмета тя е полезна и за маркиране на опасни участъци, заливни площи и др.

Две могили е първата община в страната, която въвежда този вид карти в работата си при зимни условия. Предстои кметовете на селата да преминат обучение как да ги ползват.