Двете деца на Нели са болни от COVID-19. 16-годишният ѝ син е с пневмония, дъщеря ѝ, на 14 г., от вчера също е с болки в гърлото и кашлица. Днес вече е положителна за коронавирус.

Жената разказва, че първо направили домашен тест, след това в лаборатория го повторили. „В класа се оказа, че освен него има още петима болни, не беше голяма изненада“, посочи жената.
 
До Педиатрията в София най-често стигат кърмачета до една година, деца с хронични заболявания или с вродени заболявания. „Най-малкият ни пациент беше новородено - на 24 часа. Не даде усложнения и бързо беше изписан. Като всяка вирусна инфекция – да се лекува със симптоматични средства, с подкрепящи имунитета средства като витамин C, D”, каза проф. д-р Светлана Велизарова, лекар в СБАЛДБ ''Проф. д-р Иван Митев".

Всички 13 легла за деца с коронавирус в болницата по детски болести са заети. COVID отделенията и за възрастни остават натоварени. В реанимацията в болница ''Лозенец'' е настанен Илия Илиев. Той е там вече 35 дни. Споделя, че е получил втори шанс за живот.

„Все още не сме влезли във фазата, когато се очакват смъртните случаи, но вероятно ще настъпи съвсем скоро“, заяви д-р Ясен Мутафов, лекар в болница ''Лозенец'.


От Изпълнителната агенция по лекарствата казаха, че до момента към тях са подадени 3900 сигнала за нежелани лекарствени реакции след ваксиниране. По думите на директора Богдан Кирилов единственото противопоказание за ваксиниране са данни за алергична реакция спрямо някоя от активните съставки.

Ученици в София, Пловдив, Бургас, Ямбол, Сливен и Благоевград минават на онлайн обучение от днес. Това се налага заради рекордния брой заразени с коронавирус в тези градове. 

В София и Бургас дистанционно ще се обучават децата от 5., 6., 8., 9. и 11. клас. Останалите випуски ще учат присъствено – с тестване или срещу представяне на зелен сертификат. Изключение е бургаската община Руен, където ще продължат да ходят присъствено на училище.

В Пловдив в електронна среда преминават учениците от 5., 6., 8., 9. и 11. клас в шест общини. В Благоевград ще учат онлайн учениците от 5. до 12. клас.

Двете области с най-висока заболеваемост остават Благоевград и София-град. Към днешна дата под карантина са 4,3% от учителите в страната и 2,99% от учениците. 5,18% от учителите са болни, а заразените ученици са 3,5%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!