Посещението ми не означава непременно, че папата ще дойде в България, но ще му предам желанието на българите и на католическата общност тук за такава среща. Това каза държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин, който е в страната във връзка с 25-годишнината от отношенията между Светия престол и България. 

Кардиналът е сочен за дясната ръка на папа Франциск. Длъжността, която заема във Ватикана, е равносилна на премиерски пост.

В първия ден от Страстната седмица за католиците той призова всички християни да следват пътя на мира.

Снимка: БГНЕС

Днес кардинал Паролин се срещна с премиера Бойко Борисов и с президента Росен Плевнелиев и дори получи орден „Стара планина“ I-ва степен за заслуги за развитието на отношенията между Република България и Светия престол.

„Приемам това високо отличие като признание за приноса на Светия престол към международната общност и за създаването на добри отношения с всички държави, включително с България“, заяви от своя страна държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин.

„България винаги е била на кръстопът и тук са си давали среща различни народи. Битките от миналото ни напомнят, че тези срещи невинаги са били лесни и че никога не бива да подценяваме предизвикателствата, които те носят със себе си. Но България има дълга традиция на хармония и на диалог между различните групи и религии. В това отношение дълбоко ценя ангажимента на президента за запазване на тази благородна традиция“, посочи кардинал Паролин.

„Надявам се, че вашата страна ще продължи да поддържа щедрия дух на гостоприемство и откритост и така ще спечели от обогатяването, което винаги носят различните“, каза държавният секретар на Ватикана, като отправи благословия към целия български народ.

„България активно подкрепя усилията на международната демократична общност за поддържане на диалога между цивилизациите, религиите и културите. Споделяме тревогите на папа Франциск и Светия престол за всички страдащи от различните конфликти в Близки Изток, Сирия, Украйна и всички други кризисни места по света“, заяви държавният глава.

Снимка: president.bg

Той посочи важната роля на католическата общност в България в исторически за българския народ моменти и припомни, че отношенията на България със Светия престол имат хилядолетна история.

Благодарни сме на кардинала за отзивчивостта по въпросите, които България е поставила пред него, свързани усилията ни за нова църква за българско богослужение в Рим, добави Плевнелиев.

Междувременно в Раковски се готвят за Великден.

В сряда и петък имаме кръстен път. Това за нас е много важно. Вкъщи се подготвяме до четвъртък, тогава боядисваме яйцата, после нито перем нито шетаме“, разказва Иванка Драгоева.

За вярващите важни са и постите, а духовното пречистване задължително минава и през изповед.

През Страстната седмица в Раковски организират и благотворителни базари.

В четвъртък по домовете се боядисват яйца, а вечерта в църквата се пресъздава тайната вечеря. Петъчната литургия е посветена на обожаването на Светия кръст.