Софийската районна прокуратура обвини В.С. (лидерът на „Атака“ Волен Сидеров) за извършени две престъпления, определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лв., съобщиха от обвинението.

СРП се самосезира вчера и образува досъдебно производство за подбуждане към извършване на престъпление – нарушаване на противоепидемиологичните мерки, след като лидерът на „Атака“ призова гражданите да отидат на църква на Великден.

"На 14.04.2020 г. Софийската районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай. В телевизионно предаване, излъчено на 13.04.2020 г., В.С. отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения: „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“, уточниха от обвинението.

Същите призиви са изпратени  на средствата за масово осведомяване и под формата на прессъобщение със заглавие: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“.

Спрямо Волен Сидеров е предявено и обвинение за това, че на 13.04.2020 г. противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР.