Следим всяка ситуация, не само в Турция и Сирия, а и ситуацията около Гърция, имам предвид територията около нашата граница. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в Долна Митрополия след церемонията по въвеждане на нов тренажор в учебната военновъздушна база.

"Ако има промяна в ситуацията, ми се докладва - към момента няма такава, няма движение на нелегални маси, макар че ситуацията може да се промени във всеки един момент, тъй като бойните действия продължават - жертви, големи маси от хора тръгват да се спасяват в една или друга посока. Ние трябва да сме подготвени за всеки извънреден случай. Към момента всичко е спокойно. Няма придвижване на маси към българската граница, както от турска, така и от гръцка територия", отбеляза Каракачанов.

Заради обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност, премиерът Бойко Борисов обяви, че свиква Съвет по сигурността. 

Според Красимир Каракачанов се поддържа "много добър информационен обмен и с турските и с гръцките колеги с идеята да не бъдем изненадани".

"Имаме план за различни степени на готовност при различни ситуации. Те бяха отработени съвместно с Гранична полиция. Имаме готовност. Доизградени са всички съоръжения по българо-турската граница - включително сензори, видеонаблюдение", посочи още министърът на отбраната.

“Най-голямата опасност, която съществува при настоящия сблъсък на сирийска територия, е почти унищожената "Ислямска държава" да не се възроди и да отново да тръгне да заема активни позиции, да стане фактор в региона”, каза Красимир Каракачанов.