„Може би армията е с най-висок авторитет от всички институции у нас. Наивно е да се смята, че може да решиш икономическите проблеми на България, ако орежеш бюджета на армията.

Това каза министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия.

„Четири години по-късно ще видите разликата, ще видите колко самолети има в небето и какъв е духът на армията. За мен това е важно на този ден. Когато си свършил работата за това, за което си бил избран, е достатъчно удовлетворение за мен. Всичко друго в политиката е една суета“, каза Каракачанов.

Той изтъкна, че след четири години управление армията ни не само е с много по-високи заплати, но и има много повече въоръжение, кораби, хеликоптери и самолети.

„Успехите на армията, за съжаление, се измерват по време на реални бойни действия. Слава богу, нямаше такива. Успехите на армията се изразяват в това, че днес тя може да изпълнява своите конституционни задължения в много по-пълен обем и мащаб и с много по-високо самочувствие“, каза още военният министър в оставка.

„Много политици говорят, че основното ни задължение е да изпълняваме задължението си като съюзници в НАТО и ЕС. Основното задължение на Българската армия по Конституция е защитата на териториалната цялост и суверенитета на България. Днес армията е по-готова да прави това, отколкото преди 4 или преди 10 години“, каза Каракачанов.

„Няма как за четири години да бъде наваксано това, което беше пропуснато 30 години. Реформите след 90-а година се заключаваха в едно – намаляване на личния състав; унищожение на съществуващата техника, за да се харесаме на някого; пренебрегване на съществуващата бойна техника и липса на средства за купуване на нова модерна техника. Процесът е обърнат и макар и бавно, се върви в правилната посока и се надявам, че следващите правителства ще продължат в тази посока", заяви Красимир Каракачанов.