„Казаното от Георги Панайотов е предизборна агитация, като част от стратегията за директна намеса в изборите“, заяви бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов в официално съобщение до медиите.

По-рано през деня служебният министър Панайотов отправи критики към работата в ресора през изминалите години. По думите му 95% от всички обществени поръчки в отбраната са били възложени без провеждане на търг, като те са на обща стойност 160 млн. лв.

„В отговор на казаното от служебния министър на отбраната заявявам, че нито едно от изнесените твърдения не отговаря на истината“, пише в съобщението от Каракачанов.

Относно изнесените данни, че изборът на фирмите-изпълнители на проекти е правен въз основа на „неясни критерии“, Каракачанов отвръща, че те са правени по точно определени правила за десетстепенен контрол на процедурите.

Панайотов атакува и нужната инфраструктура за експлоатацията на изтребителите F-16, а ремонтът щял да се забави със 6-8 месеца. Отделно по думите му се търсят още 53 млн. за пистата в Граф Игнатиево, които не са били заложени от предишните управляващи. Каракачанов от своя страна казва, че предишното правителство е отпуснало 300 млн. лв. за адаптиране на базата към по-високи стандарти, като тези пари са разпределени в рамките на три години. „Това са бюджетни пари и тяхното изразходване е строго определено само за базата в Граф Игнатиево“, каза Каракачанов.

За пистата, бившият военен министър казва, че проектът за модернизация е съвместен между НАТО и България, както и финансирането е поделено.

„Твърдението на служебния министър, че Министерство на отбраната строи хотели е лъжа. Твърдението, че няма одобрена визия за освободената собственост също е невярно“, казва още Каракачанов.