„Съвсем скоро ще се наложи да изтеглим нашите военнослужещи от Афганистан и това е правилното решение“. Това заяви вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов по време на видеоконферентен разговор с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Грузия, Босна и Херцеговина, Косово и Мали по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. 

Към момента 165 български военнослужещи изпълняват воинския си дълг зад граница. В традиционната видеоконферентна връзка командирите на частите, изпълняващи задачи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз, докладваха за състоянието на контингентите и изпълнението на поставените им мисии и задачи. 

Националният командир на 42-рия български контингент в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ – Афганистан полковник Павлин Велков докладва, че в контекста на предстоящото изтегляне ситуацията остава напрегната и несигурна. Българският контингент успешно изпълнява мисията си, прилагат се мерки за защита на личния състав от разпространението на COVID-19. На територията на базата не са регистрирани случаи на коронавирус. 

„След като в средата на април на извънредна среща на министрите на отбраната и на външните работи НАТО взе решение за край на мисията в Афганистан и изтегляне до месец септември, пред Вас стои отговорната задача да приключите мисията организирано, спазвайки мерките за сигурност и противоепидемичните мерки“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който също участва във видеоконферентния разговор. 

Командирът на българския контингент в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“ полковник Анастас Бакалов докладва, че обстановката остава относително спокойна и стабилна. 

Подполковник Петко Поповски, командир на военно формирование от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово също докладва за спокойна обстановка въпреки динамичната във вътрешнополитически план ситуация. 

Началникът на медицински екип и национален командир на българския контингент в мисията на Европейския съюз за обучение в Мали лейтенант Венцислав Димов докладва, че няма сведения за заплаха срещу българския контингент.