Имаше много скептици, които обясняваха, че не ни трябват руски самолети, не ни трябват стари самолети. Аз винаги съм казвал – няма руски самолети, щом са платени от българския гражданин, това са български самолети и те изпълняват мисии по защита на териториалната цялост и суверенитета на България. Това заяви в авиобаза „Безмер“ военният министър Красимир Каракачанов, който инспектира ремонтираните в Беларус щурмови самолети Су-25.

Машините са с модернизирана навигация, нови радиостанции и подобрени възможности за използване на ракетно въоръжение. Ресурсът на осемте самолета е удължен с 8 години. Ремонтът струваше 82 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

По думите на Каракачанов щурмовите самолети вече са напълно съвместими с останалите ВВС от НАТО и от години не е имало толкова машини от този тип в бойна готовност в нашата авиация.

„Ще се кача лично на един от тези самолети, за да видя как се изпълняват задачите – защото с празни политически обещания армия не се прави, прави се с действия“, декларира вицепремиерът и лидер на ВМРО.

Снимка: БГНЕС

Той седна на мястото на обучаемия в учебно-бойния двуместен Су-25УБК, пилотиран от командира на базата полковник Милен Димитров. Преди полета Каракачанов премина медицински преглед и инструктаж, като призна, че за първи път се качва на боен самолет.

Машината се задържа 40 минути в небето, след което кацна успешно.