Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призовава да не се петни паметта на загиналия в Кербала военнослужещ Николай Саръев, по повод на скандала с преименуването на улица в Крумовград. Позицията беше разпространена от Министерството на отбраната.

Снимка: btvnovinite.bg

Старши лейтенант Николай Саръев е един от петимата български военнослужещи, които преди 15 години загинаха при терористична атака срещу базата ни в Кербала, Ирак. 

Всяка година на 27 декември - денят, в който камион-бомба се взриви пред българската база, близки и военнослужещи почитат паметта на героя в родния му Крумовград.

Снимка: btvnovinite.bg

Местният Общински съвет реши неотдавна улицата пред бившето военно поделение, на която се намира и паметник на загиналите във войните, да носи името на старши лейтенант Николай Саръев. Територията на бившия казармен район, разположен в центъра на града, е предадена от МО безвъзмездно на местната община.

"С голяма изненада обаче научих, че тихомълком за офицера герой е била отредена друга улица - странична и по-малка. А улицата пред бившето военно поделение, където старши лейтенантът е служил, по която бойците са тръгвали на учения и паради, ще носи името на друг човек - Юмер Осман, местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди т.нар. Възродителен процес, който по-късно емигрира в Турция и никога повече не се връща в родния си град", заявява Каракачанов.

Според него е много по-справедливо улицата да носи името на героя, служил именно в това поделение и тръгнал по тази улица към безсмъртието.

Министър Красимир Каракачанов посочва, че обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев, не се е потвърдило.

Вицепремиерът отбеляза още, че саможертвата на Николай Саръев  в борбата със световния тероризъм не заслужава подобно отношение.

Снимка: btvnovinite.bg

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!