"Това, че искам 3,9 млрд. лева и затова си тръгвали "Има такъв народ" е фалшиво оправдание, което беше дадено вчера", заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

„В паниката, че изпускат управлението, че не знаят какво да кажат, започнаха по същия начин както се избираше гуверньор на БНБ да говорят за крадливите фирми, за неща, които нямат нищо общо нито с казуса за вчерашното ни напускане на МС, нито отговаря на фактите“, каза Караджов.

„Лъжа е и че ние сме тикали към „крадливите“ фирми парите. Предложихме да няма такова разплащане. Предложението дойде от „Продължаваме промяната“ и е много жалко тези, които са го предложили, да сочат към мен и моя екип и да казват, че едва ли не ние сме инспираторите на тези плащания“, каза Караджов.

По думите му следващата лъжа е за „ин хаус“ договорите. За тях той е изпратил папка и огромна флашка до Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков още на 31 януари 2022 г. Там описва какви са драмите с тях и призовава да се вземе решение какво ще се прави. Искал е и да се срещне с тях, за да се обсъди каква ще е щетата за държавата. Тази среща се е състояла едва на 12 май. 

ИТН ще подкрепи бюджета в социалната част, каза още Караджов.

"Алармирам, че се отваря системен риск за бюджета и за републиканската пътна мрежа, защото аз трябва да избирам една от няколко неща – да откажем финансиране на общините, да не направим необходимите възлагания, защото 660 млн. вече са изхрачени. Тоест ние трябва да не ремонтираме тези пътища, които са обещали на хората, а това ще създаде риск", обясни Караджов.