Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов подписа днес заповед за освобождаване на изпълнителния директор на „Автомагистрали“ ЕАД Десислава Христова.

Предстои вписване на промяната в Търговския регистър.

Христова беше назначена временно в държавното дружество от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова през юни миналата година. Тя се яви на конкурс и след него бе назначена в постоянното ръководство на дружеството.

Официално отстраняването става като изпълнителните директори са намалени от един на двама. Така е отстранена Десислава Христова.

Неофициално обаче причина са сигнали на бившия служител Николай Едрев до ГДБОП срещу Христова, според които тя е била запозната с подписването на т.нар. "инхаус" договори за АМ "Хемус" през 2018 г. Те станаха обект на критика през последните месеци като законова вратичка държавни институции да възлагат обществени поръчки без конкурс с повече фирми кандидати. За сигналите по-рано днес писа сайтът "Бивол". 

През 2018 г. Христова е била в борда на държавната пътна компания наред с тогавашния изпълнителен директор Стоян Беличев. 

Христова заяви пред bTV, че няма за какво да се чувства виновна: 

„Това са целеви атаки на един човек, който беше назначен по мое време и беше отстранен по мое време в изпитателния срок, който, между другото, все още не е върнал служебния автомобил, нито лаптопа, нито дрон, нито мобилен телефон, въпреки че е отстранен от работа повече от месец вече. Кой как е разполагал и нареждал. Аз мога да ви кажа, че нямам нищо общо и няма как да имам с раздадените аванси, на кого да се дадат, по колко да се дадат, нито имам връзки с фирми, нито съм имала някога мои фирми или свързани фирми или фирми за които да лобира. Няма за какво да се чувствам виновна."

Николай Едрев каза пред bTV, че може да застане зад думите си с документи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!