Два месеца преди европейските избори има политическа криза и основната отговорност за това носи ГЕРБ. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на ръководството на партията.

„Популистко-националистическото управление на страната е пълен провал. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Сериозното погазване на правата на българските граждани крие погазване и на европейските ценности. Случилото се с ЦИК беше поредният тест и ГЕРБ се провали“, посочи Карадайъ и заяви, че правата и свободите трябва да се извоюват.

Според ДСП правителствената криза е перманентна. От партията допълниха, че на срещата с групата на ГЕРБ, преди гласуването на поправките в Изборния кодекс, не била обсъждана темата за кворума в пленарната зала. 

„30 години след демократичните промени се налага да продължаваме да убеждаваме, че езиковото многообразие е духовно богатство. Ние, членовете на Централния съвет на ДПС, заявяваме, че ще продължаваме да отстояваме демократичните ценности – това е пътят за противопоставяне на национализма и на всяка политика, която застрашава мира. “, каза още председателя на ДПС. 

От ДПС уточняват, че предложените от тях поправки в кодекса не са за отпадане на преференциите, а за по-справедлив праг. Като заявиха, че всичките им предложения били сериозен политически тест, на който ГЕРБ се провалили.

От ГЕРБ днес отказаха да коментират нападките от ДПС.

На заседанието на Централният съвет на движението беше решено ДПС да се яви самостоятелно на евроизборите. Областните съвети ще имат едноседмичен срок да съставят областни изборни щабове, а общинските съвети – две седмици, като до края на март трябва да изпратят предложенията си за кандидати на Централния изборен щаб.