Може би е от историческа важност съставянето на правителство, но по-важно е и каква програма ще изпълнява то. Това подчерта по време на консултациите с президента председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ.

„Изборните резултати вече за втори път – и през април, и през юли, показват, че суверенът иска на база диалог да се случват нещата. Ние уважаваме волята на суверена и се съобразяваме с това. В това НС може би най-важното е, че има основа за диалог, защото, ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза, провалът е гарантиран“, заяви още той.

По думите му „възстановяването на нормалността минава през диалога“.

Карадайъ не пропусна да припомни, че ДПС още през 2017 г. е призовавало за определяне на националните приоритети: „За съжаление, това до днес не се случи, но днес има добра основа за диалог“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ние от ДПС неведнъж сме заявявали, че сме гарант за сигурността, стабилността и демокрацията в нашата страна (…) Ние сме за диалог, за национални приоритети и за програма за ускорено развитие на страната. За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин – ясни приоритети, ясна програма и на следващ етап остава персоналният състав“, подчерта лидерът на ДПС.

Президентът Радев на свой ред отбеляза, че в сегашния момент „форматът е не търсене на коалиции, а обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление – а не около персоналния състав на Министерския съвет“.

По думите му ДПС се е доказала през годините като „партия с традиции в парламентаризма“.

След срещата Карадайъ коментира пред журналисти, че „всички политически партии, които са в НС, трябва да подходят с много сериозна отговорност и тази добра основа за диалог да не се минира, а, напротив, да се възползваме от тази ситуация и да произведем ясни приоритети на база на партийните си приоритети, ясна програма с ясни срокове“.

Той призна, че персоналният състав на МС е важен, но е все пак второстепенен въпрос.

Според него по-ранните коментари, че ДПС е партия на статуквото са „елементи и инструменти в предизборната кампания“ с цел печелене на дивиденти.

„Възстановяването на демокрацията не може да се случи чрез недемократични методи и инструменти. Демонтажът на порочния модел не може да се случи чрез същия модел“, подчерта лидерът на ДПС.