Впечатляващото постижение на Макс и Стефан Иванови, които прекосиха с гребна лодка Атлантическия океан, ни подтикна да обърнем поглед назад във времето. И ако 17-годишният Макс постави световен рекорд, ставайки най-младият гребец, прекосил Атлантика, то преди почти 40 години друг българин, също свързан с необятната морска шир, е вписан в рекордите на Гинес.

През 1977 г. капитан Георги Георгиев обикаля с яхта Земята за 202 денонощия.

Както се досещате, това не се е случва лесно… Няколко години преди той да се отправи на околосветското си пътешествие, варненският яхтклуб купува яхта и я нарича с име на звезда – „Кор Кароли“. След продължителен ремонт в Ню Йорк нашият мореплавател се отправя към Маями, а после и към Хавана, защото по план оттам трябва да започне и там трябва да завърши плаването му.

Поемайки в открито море, Георги Георгиев преминава Карибите и Панамския канал и поема през Тихия океан. Преди да достигне Австралия, край островите Фиджи го чакат циклоните Норман и Пат. Водната стихия почти изтърбушва яхтата му, което го принуждава да спре за малко и я ремонтира, след което става единственият мореплавател, успял да пресече района на Големите тропически депресии в Тихия океан през най-неблагоприятното  време на годината.

Снимка: Държавен архив - Варна

Продължавайки на запад през Индийския океан, капитан Георгиев достига най-южната част на Африка – нос Добра Надежда. Тук вълни с височина 15-20 метра връхлитат яхтата му и всеки момент могат да я преобърнат. За драматичната си борба с водната стихия по-късно ще каже: "Ако можех да си представи този ужас, който преживях, едва ли щях да се отправи на подобно пътешествие".

Капитан Георгиев овладява и тази драматична ситуация и през Атлантическия океан вдига платна към Хавана. Препятствията обаче не свършват – в самия край на пътешествието си и само 5 дни преди да достигне кубинската столица, яхтата засяда в плитчина и на мореплавателя му трябват цели три дни, за да я измъкне.

Снимка: Държавен архив - Варна

В крайна сметка, на 20 декември 1977 г. капитан Георги Георгиев триумфално акостира в пристанището на Хавана. И целият свят го аплодира, защото е обиколил Земята по вода за 201 дни, 21 часа и 36 минути, нечувано постижение дотогава.

А след 4 години го вписват в Гинес – като мореплавателят, направил с еднокорпусна яхта най-бързата обиколка на планетата. В България е посрещнат като национален герой и хиляди хора искат да го видят. Става носител и на най-високото българско отличие по това време – "Герой на Народна Република България". Когато се среща с друг "Герой на Народна Република България" – първия български космонавт Георги Иванов, се оказва, че и двамата са достигнали своята мечтана звезда. Георги Иванов полита към Космоса, а капитан Георги Георгиев обикаля морския космос с яхта с име на звезда.

Снимка: Държавен архив - Варна

За своя чест и слава, но много повече за честта и славата на България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!