Преди близо 16 години кантонерът Никола Димитров се превърна в герой, след като намери и върна хиляди левове разпилени до жп линиите.

Датата е 26 септември, часът около 9:30 ч. Кантонерът Никола Димитров е започнал работа и прави редовна обиколка на линията София - Курило. Намира 20 лева до линиите, радва се на късмета си тъй, като това се случва в деня за заплата. Взима ги без да подозира на какво ще се натъкне.

Минавайки още 10 метра, попада на килим от пари, разпилени до жп линиите.  Никола намира близо 140 хиляди лева. По-късно става ясно, че парите са част от откуп от 1 милион лева, платени за отвличането на бизнесмена Стефко Колев. 

Колев е отвлечен по сценарий, който много напомня отвличането на Адриан Златков 16 години по-късно от въоръжени с автомати мъже с маски на главите и надписи „Полиция” по дрехите.

Похищават го пред дома му в столичния квартал "Княжево". По заповед на похитителите съпругата на Колев хвърля близо милион лева откуп от влака, но сакът се къса и парите се разпиляват - за да ги намери кантонерът Никола.

„Напрежението беше голямо, чудех се какво да правя. Излизам на пътя да търся патрулка, връщам се гледам ги, пак се връщам до пътя, накрая една патрулка мина и я спрях”, спомня си той.

Снимка: btvnovinite.bg

Заплатата на Никола тогава е около 350 лева, но казва, че изобщо не е и помислил да прибере парите. За постъпката си бе обявен за герой.

„За мен мисля че съм постъпил правилно”, категоричен е той.

Дори не си е и мечтал какво би направил с такава сума, ако я има.

„От малки сме си така. От бедно семейство сме си били и с много пари не сме живели. И по-спокойно мисля, че е така”, казва Никола. 

Пенсионер е от 9 години и живее в село Заселе, където все още шеговито го наричат Бай Кольо Милионера.

Живее сам, съпругата и синът му са починали, с дъщеря си не говори. Има внук на 2 години, който не познава. Компания му правят само домашните животни.  

Снимка: btvnovinite.bg

Дори днес не мисли за пари, казва, че пенсията му като за село е добра. А времето му минава в грижи по градината.

Постъпката на бай Кольо се превърна и във вдъхновение на създателите на филма „Слава”, който е тазгодишното предложение на България да се бори за „Оскар”.