Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса -  латиноамериканския и южноафриканския.

„В Гърция обаче вече има южноафриканския вариант на коронавируса. Затова, моля ви, стриктно спазвайте заповедите на здравния министър по отношение на хората, влизащи от чужбина в страната“ - за това призова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на среща при премиера.

Той информира също така, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19.

В „Пирогов“ има седем доказани пациенти, които са с британския вариант на коронавируса. В тяхната клинична картина и лечение няма нищо по-съществено, каза директорът на болницата Асен Балтов.

„Запазва се лекото увеличение на хоспитализираните. В „Пирогов“ миналата седмица бяха средно около 120. Тази седмица започваме със 130, което е около 9,5%. Наблюдаваме леко намаление във възрастовата граница. Хората, които са по-активни и циркулират свободно по улиците и по молове – те са по-засегнати от коронавируса“, уточни Балтов.

За последната седмица увеличението на болните от коронавирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40%. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на всеки сто хиляди, информира от своя страна председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на среща при премиера.

„Ямбол е последната зона, която е включи към червената зона“, допълни той.

„Ние сме в период на нарастване, но то е сравнително плавно. Процентът на положителните проби за една седмица нарасна от средно 4,5 на 8,5. Броят на хоспитализираните расте и за съжаление мина отново цифрата от 3000 във всички болници в страната. Очевидно сме в началната фаза на подем“, каза от своя страна главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев.

Той отбеляза, че целта е с прилаганите противоепидемични мерки наблюдаваният ръст на заболеваемостта да не е прекалено бърз и сериозен.

„Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично“, заяви доц. Кунчев.