„Според мен ходът на пандемията обикаля две години, след което има вероятност да придобие сезонен характер, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди грипа и да придобие ендемичен характер“, заяви проф. Тодор Кантарджиев в студиото на националната телевизия.

Според него това означава, че постепенно ще започнат да боледуват малки групи от хора, но с по-дължа продължителност.

„Преболедувалите е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза, като съветвам това да е през есента“, каза още Кантарджиев.

Той добави, че нито южноафриканската, нито нигерийската, нито бразилската мутация на вируса са открити у нас.

„Има го само британския вариант, в последната седмица в Кюстендил, Сливен и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския вариант“, каза още Кантарджиев. Той добави, че ваксините покриват всички тези мутации, с изключение на нигерийската, но тя се карала по-леко.

Той коментира още, че ако се появи мутация, която не се влияе от ваксините, компаниите имат готовност да разработят подобрени версии на препаратите, но ще трябва реимунизация през есента.

За последната една година, която беше белязана от коронавируса по цял свят, Кантарджиев каза, че всичко е било под контрол. „Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да създадат едно недоверие в обществото, а от там идва и страхът“, каза още Кантарджиев.