Кандидатите за председател на Върховния административен съд (ВАС) са двама – съдия Соня Янкулова и Георги Чолаков.

Кандидатурите са от двете лобита в сега действащия Висш съдебен съвет (ВСС).

Чолаков беше издигнат от настоящия председател на ВАС Георги Колев на 15 юни.

Янкулова беше предложена на днешния пленум на ВСС от трима членове на Съвета – Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Соня Найденова.

Повече кандидати няма да има, тъй като срокът за номинации изтече.

Самият избор е на 11 септември.

Пред медиите днес Колев коментира, че Чолаков е професионалист, има опит и може да се справи с административната работа като ръководител на съда. По думите му, няма значение дали кандидатурите са една или повече, а кандидатът да е сериозен. Няма нищо лошо да има и втори кандидат, допълни Колев.

Междувременно бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов внесе жалба срещу решенията на изборната комисия за избор на членове на ВСС от съдийската квота.

Целта е да се провери надеждността на електронната система за дистанционно гласуване, внедрена от този ВСС, посочва съдията в жалбата си. Друг довод, който той излага, е, че по-голямата част от съдиите, са предпочели да гласуват през системата, а въпреки изразените опасения преди избора, ВСС е отказало да предостави доказателства за сигурността ѝ.

Лалов беше един от 27-те кандидати за член на новия Съвет, но не получи достатъчно гласове на вота.

Преценката как да бъде проверяван електронният вот, ще бъде на съдебния състав, който ще разглежда жалбата – двама съдии от ВАС и трима от ВКС, обясни председателят на ВКС Лозан Панов.

Георги Колев заяви, че според него няма основание за оспорване на избора.