Всяко трето дете у нас е с наднормено тегло, а всяко седмо - със затлъстяване. Решаването на проблема събра популярни готвачи, деца и педагози в импровизиран ресторант.
Рая е сред гостите в импровизирания ресторант на шеф-готвач Лео Бианки.
И храната й харесва.
Здравословната храната е приготвена така, че да изглежда добре и да е вкусна. Опитаха я деца от училища и градини от цялата страна.
"Някои здравословни храни наистина не са познати на децата. Често срещано явление е "мама това не ми го готви", обясни Росица Минкова от детска градина "Боряна" в Пловдив
"Преди вечеря казвате: "Какво искаш да ядеш?" . Това е най-голямата грешка. Защото деца трябва просто да имат възможността да опитат нещата, които никога не са опитвали", обясни Лео Бианки, шеф-готвач.
България е на водещо място по честотата на затлъстяването в детска възраст сред страните от Евросъюза.
"Бобрата започва от знанието. Давайки им възможност те да знаят повече за ползите от балансираното хранене и активния начин на живот, това е предпоставка за изграждане на едно по-здраво бъдеще утре", обясни Нели Ангелова, представител на организатора.