В Бургас започна кампания "Дарение вместо цветя", която има за цел да помогне на 3-годишно момче. Призивът към всички родители е в първия учебен ден предвидените пари за цветя да бъдат дарени за лечението на детето.

Тригодишният Никола Димов от Бургас е с вроден дефицит на бедрената кост, което причинява сериозно изоставане в развитието на едното краче на детето. Ражда се с разлика около 2 сантиметра, а сега вече са около 5.

Снимка: btvnovinite.bg

"В България трябва да е направил около 10-11 години, за да се направи удължаване на бедрената кост, само че вече разликата е голяма и няма как да компенсираме само с обувки, той стъпва постоянно на пръсти", споделя Валентина Христова, майка на Никола.

Никола може да получи сколиоза или изкривяване на таза. Семейството е потърсило най-добрите специалисти в ортопедията и ги насочват в Америка.

Снимка: btvnovinite.bg

"Свързали сме се с д-р Пейли, който е най-добрият, той каза, че може да направи операцията веднага, единственият проблем е сумата, която е много голяма”, добави тя.

Сумата е 120 хил. долара и е непосилна за семейството. Детето има запазен час за преглед при известният детски ортопед д-р Пейли в Барселона на 14 септември, където се очаква да им насрочат дата за операция. Затова майката пише писма до всички бургаски училища с молба.

"Идеята е вместо купищата цветя, които в един момент ще бъдат изхвърлени, да се помогне на едно дете”, уточни майката.

Снимка: btvnovinite.bg

Кутии за дарения има поставени и в различни търговски обекти. Скоро ще бъде активиран и DMS номер.

Малкият Никола мечтае да стане пожарникар.