В 13:00 часа в неделния ден влиза в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища, която се налага при температури на въздуха над 35 градуса по Целзий, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Движението на камионите ще бъде отново позволено след 21:00 часа, като целта е да се опазят асфалтовите настилки от образуване на трайни деформации от тежкотоварния трафик и рязкото повишение на температурите през летните месеци.

Забраната ще отпадне при прогнозни температури по-ниски от 35 градуса за 10-дневен период, но не по-рано от 01 септември 2013 г.

Докато забраната е в сила автомобилите трябва да изчакват извън пътното платно, на подходящи места, без да пречат на останалите участници в движението. Изключение ще се прави за пътни превозни средства, които извършват превози на опасни товари, бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.

Освен това се въвеждат и временни ограничения на движението в участъци от магистралите „Тракия” и „Люлин”. Аварийната и интензивната ленти на аутобана край Пазарджик в посока София ще бъдат затворени, като автомобилите ще се движат само в изпреварващата лента.

Заради ремонт на автомагистрала „Люлин" в района на област София е ограничено движението в активна лента в дясната тръба на първи тунел в посока Перник. Движението на превозни средства е пренасочено в изпреварващата лента.