Новите патрулки на Пътната полиция не били предназначени за монтиране на радари за скорост, тъй като предните им стъкла имат най-новото поколение защита срещу заслепяване от фарове и слънце, което пречело на камерите.

Пояснението идва ден след като стана ясно, че камерите от старите автомобили на КАТ са несъвместими с новите автомобили.

Още една от причините е, че ъгълът, под който били монтирани, също не позволява на полицейските радари да правят качествени снимки на нарушителите.

Проблемът обаче не е довел до отслабване на контрола, успокояват от МВР. Пътната полиция разполага с близо 150 от старите патрулки с радари, които дежурят ежедневно из цялата стана.

МВР никога не е планирало да поставя радари в новите автомобили, които са оборудвани само със система за заснемане на дейността на униформените.

Още вчера обаче вътрешният министър Валентин Радев призна за недоглеждане заради несъвместимостта на нови автомобили със стари камери и разпореди проверка.

От МВР обясниха, че процедурата за купуване на нови камери е била предвидена още преди старта на конкурса за автомобили.

Екип на bTV поиска от МВР спецификациите по обществената поръчка на корейските автомобили. От ведомството се ангажираха, че ще ни ги предоставят в най-кратки срокове.