Видеокамери пазят дюните на южния плаж в Несебър от недобросъвестни туристи. От началото на сезона защитените пясъчни дюни са под денонощно наблюдение, осигурена е и физическа охрана. Това съобщиха от фирмата наемател на плажа, цитирана от БТА.

От там информираха, че е наложена забрана за поставянето на плажни принадлежности върху защитените пясъчни образувания. 

Несебърските дюни са част от концесията на ивицата и за опазването им пряка отговорност носи наемателят на ивицата. Следи се за недопускане поставянето на хавлии, преносими чадъри, масички, шезлонги, дюшеци и др. върху пясъчните образувания. Забранено е също и навлизането с АТВ-та или други атракциони, които могат да нарушат дюните.

Съгласно наредбите и изискванията залегнали в концесионния договор наемателят се задължава да не допуска нарушение на целостта на дюните, негово задължение е и да ги почиства. Прекият контрол за това е възложен на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас.

От началото на сезона служители на инспекцията са извършили две изненадващи проверки на южния плаж в Несебър, при които не са констатирани никакви нарушения.

Апелираме към всички летовници и граждани да опазват природата, да се съобразяват с наредбите на плажа с цел безпроблемното протичане на туристическия сезон, заяви стопанинът на южната ивица в Несебър Кирил Спасов.

Предупредителни табели в района информират за забраната на поставяне на плажни принадлежности върху пясъчните дюни, както и за движение и паркиране на АТВ-та, разходки на кучета и други животни. Забраната ще остане в сила и след активния туристически сезон, когато плажът ще остане неохраняем. Целогодишно ивицата и дюните към нея ще са под видеонаблюдение.