Нерегламентирано видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи на висшия държавен апарат в Правителствена болница - това сочи доклад на проверяващи след смяната на ръководството на заведението, публикуван в интернет от сайта "Бърд".

В него са посочени и съмнителни обществени поръчки за техника на завишени цени към свързана фирма.

Докладът засяга предишното управление. В него пише: "има видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното отделение, обслужващо висшия държавен апарат, както и по кабинети".

Снимка: bTV

То е било инсталирано от частна фирма и никой не е имал достъп до записите. За bTV от болницата бяха лаконични:

"Докладът от месец юли е предаден на Министерството на здравеопазването и всички установени практики са прекратени със заповед. Към момента на територията на болницата функционира единствено регламентираното от закона видео наблюдение с цел сигурност."

Снимка: bTV

Видеонаблюдението се среща и в болници, но ако не е за охранителни цели в общи помещения, то е незаконно, коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова:

“В годините бяха правени опити за спекулация, че това е за превенция на т.нар. лекарски грешки, за превенция за източване на касата или за превенция на употребата на определени медицински консумативи. Нищо от това не е вярно. Най-малкото защото законът не позволява тези записи, направени по този начин да бъдат ползвани като доказателствено средство”, заяви Петрова.

Снимка: bTV

Според нея записите на пациенти са престъпление, но докладът не е достатъчен за доказването им в Лозенец. Тук не става ясно има ли реални такива, от кога са и къде са. Потърсихме доставчика на техниката - фирма „Медилон“. Според проверяващите тя е имала свързаност с тогавашното ръководство. Доставяла е и материали на болницата на завишени цени - например дозатор за сапун за 685 лв., пише в доклада.

Предишният директор на болница "Лозенец" Любомир Спасов не бе открит за коментар на мобилния си телефон.