Към момента водата в Хасково е обявена за годна за пиене и риск за здравето на хората няма, увериха властите.

Това стана ясно след спирането на четири кладенеца след установяването на завишени нива на уран.  

„Веднага изключихме от системата компрометираните кладенци и беше подадена вода от друга вододайна зона”, коментира пред bTV управителят на ВиК инж. Тодор Марков.

Той уточни, че са засегнати три жилищни квартала – "Любен Каравелов", части от централната градска част и "Кенана". "Подадена беше вода от севернатa зона, която е с хубави питейни качества. Имахме достатъчно количества от прясна водa", посочи инж. Марков.

Хората в Хасково вече се страхуват да използват водата освен за почистване на тоалетната.

Те са притеснени, въпреки че  кладенците вече са спрени. Според местните уран не се появява изведнъж във водата, затова и масово мнението е, че проблемът не е от днес. От ВиК отричат.

Паниката е обзела всички от квартал „Бадема”, които доскоро са пили от тази вода, смятана за една от най-добрите в Хасково.

Според други уранът във водата не е изненада, тъй като тежкият метал се е добивал в района преди години.

От водното дружество в града успокояват, че четирите кладенеца, при които е установено надвишение на нормите на уран, са спрени навреме. Досега тежкият метал не е откриван.

„Нямам обяснение. Това са стари кладенци, досега е нямало проявления, ако е имало, щяхме да реагираме веднага”, каза инж. Марков.

Той увери, че жителите на града могат да пият от водата, тъй като в момента компрометираните кладенци са спрени.

За да не изпадне градът във водна криза, от регионалното министерство са дали зелена светлина за търсене на нови източници на водозахранване.

Три министерства ще търсят причините за замърсяването. От здравното обясниха, че нормите са завишени, но според нови, двойно по-строги ограничения, въведени преди 2 години.

„Това, което е открито във водите, а именно естественият уран, не представлява здравна опасност. Естественият уран има много ниска радиоактивност в сравнение с естествената радиация, която имаме в околната среда”, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов.

Планира се още по-сериозен анализ на водата от Хасково в националния център по радиобиология и радиационна защита.