Ден преди Йордановден и мъжкото хоро в ледените води на Тунджа, в Калофер няма никъде свободно място. Заети са хотелските места и в околните села и градове.

„Много отрано започнаха резервациите за този ден сега е заета други години идват за малко повече дни, но тази година седмицата е работна и затова са за по една и две нощувки“, разказа Рая Гологанова, чиято семейна къща е със запълнен капацитет от преди няколко месеца.

Тази година гостите ѝ са от София, Стара Загора и Ямбол, но разказва как предни години е посрещала хора и от чужбина: „Интересът към това хоро е голям и от всички краища на България мога да споделям нещо накратко – за студенти, които учат в Америка и си идват точно тези дни идват Калофер. Научили са песните, ушили са носиите, с които са влиза в реката. Знам, че правиха филм, който показаха на своите състуденти в Америка“.

Снимка: bTV

В Калофер легловата база е от 800 легла кметът разказва че част от желаещите да участват в мъжкото хоро резервират къщите за гости за следващата година, веднага след като излязат от реката.

„На 6 януари да не се говори само за хорото в Калофер, 6 януари все пак рождена дата на Христо Ботев и мисля че немалко хора трябва да бъдат тука и да помислят за деня“, казва калоферският кмет Румен Стоянов.

В Калофер продължават да се строят къщи – за следващата година ще има нови 100 допълнителни легла.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!