„Фронтекс“ засилва присъствието си в България и увеличава служителите си от 150 на 500-600 души. Това е по наше искане, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“ Ханс Лейтенс инспектира ГКПП „Капитан Андреево“ заедно с министър Калин Стоянов.

От 20 март се чакат допълнителните сили. Според Ханс Лейтенс страната ни е готова и за сухопътен Шенген.

Изпълнителният директор на „Фронтекс“ посочи също така, че България може да разчита на пълната подкрепа на агенцията за засилване на граничния контрол, подобряване на процедурите по връщане, както и за ограничаване на вторичните движения в рамките на ЕС.

Ханс Лейтенс изрази категорична подкрепа за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България.

Пет случая на насилие са установени от страна на български гранични полицаи, съобщи още Калин Стоянов и допълни, че всички те са дисциплинарно наказани, но не са уволнени. Според него тези случаи намаляват през годините, но за да изчезнат напълно се провеждат допълнителни обучения.

Шефът на „Фронтекс“ коментира от своя страна, че в тази връзка се прави непрекъснат мониторинг, както и че за тях е важно да се спазват човешките права.