Изключителен противник съм на това решение на Българската православна църква (БПЦ) – да не участва на Великия събор в Крит, силно подозирам, че става въпрос за внушение от руската православна църква. Това обяви предаването „Лице в лице” проф. Калин Янакиев, философ и богослов.

По думите му доводите на БПЦ за неучастие в събора са много неубедителни. Той даде за пример аргумента срещу това, че решенията на събора се взимат с пълно единодушие, и обяви, че това преди години е било наложени именно от руската църква, за да не могат другите православни църкви да й наложат нищо.

Янакиев коментира още, че подозренията му за руска намеса са се засилили, когато неотдавна в руски сайт, в който се изявява близкият до Владимир ПутинАлександър Дугин, пуснали „гнусен пасквил” срещу Янакиев и негови колеги, които са защитавали участието на БПЦ в събора. После материалът бил свален от сайта.

В момента се извършва престъпление – да се раздели православието на руско, в което да са Грузия, България и Сирия, и православие на целия останал свят. Това е разкол”, обяви още професорът.

Той е категоричен, че зад действията на Русия стоят геополитически интереси на руския президент Владимир Путин и той използва за тях руската православна църква.

Калин Янакиев каза още, че преди събора у нас са се активизирали хиперконсервативни вярващи, които гледат на православието като на секта. По думите му Русия не може да понесе също, че патриархът на Константинопол е първи в йерархията на патриарсите, а Русия е на пето място, защото тяхната църква е създадена пета.

Калин Янакиев каза още, че преди събора у нас са се активизирали хиперконсервативни вярващи, които гледат на православието като на секта и непрекъснато говорят за това как папата иска да ни превземе. Тези хора не вярват в бог, те само се боят от дявола, смята богословът.

Професорът призова всички, които коментират решението на събора в Крит, първо да го прочетат – то вече е публикувано. По думите му в него се говори за диалог с другите православни църкви. Ако навремето не е имало диалог, днес църквата щеше да се състои от 12 души, тези които са видели Господ Бог, каза в заключение Янакиев.