Това са териториите, които разпалиха скандала „Kалиакра” – става дума за част от защитените зони по „Натура 2000” (оцветени в зелено) Те са както във вътрешността, така и по крайбрежието, заключени между Балчик и Шабла.

Снимка: bTV

Малко преди да избухне скандалът, министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде заповед, с която забрани строителството, земеделската и др. дейности в защитената зона „Комплекс Калиакра”.

Забранени бяха „разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури”.

Забранява се издаване на разрешения за строеж с изключение на проекти с вече действащи документи.

През 2016 г. Съдът на ЕС постанови, че България е нарушила директиви на Брюксел, като е одобрила проектите за ветропаркове на шест компании, както и проект за едно от голф игрищата в района.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

„Нищо по отношение на нарушенията не може да бъде променено. България може да бъде глобена еднократно с 1 млн. евро и отделно 20 хиляди евро ден за всеки ден просрочие за неизпълнение на указанията на съда”, коментира Юлиана Николова, директор на портала „Европа”.

Върховната административна прокуратура у нас пък вече проверява заповедите на екоминистерството относно защитената зона „Комплекс Калиакра”. Екоорганизации пък настояват за оставката на министъра.

Днес казусът „Калиакра” събра всички засегнати страни в Министерския съвет. На среща при премиера беше постигнато временно решение.

Заповедта на министър Нено Димов ще продължи да действа, докато не се изготви нова. Планът за управление на защитените територии ще се доуточнява.

Вариантите да се компенсират собствениците е или чрез замяна, или с парични средства, или чрез компенсаторни механизми и различни програми.

Вижте още във видеото: