Красив календар за новата година показва традиционни български народни носии от различни области. В проекта на дружество „Българските корени“, който цели да популяризира българския фолклор и традиции, се включват и две млади шуменки, за които участието е нещо повече от позиране пред фотоапарата.

Снимка: bTV

Полина Георгиева работи в местната общинска администрация, а Деница Мичева е студент в Шуменския университет.

Снимка: bTV

„Аз съм горда българка, обичам българското, милея за българското, спазвам всички български традиции – казва Поля. – Като цяло това е магия, това е усещане, това е любов, която човек усеща със сърцето си“.

Снимка: bTV

„Аз за първи път облякох българска носия и чувството беше невероятно. Толкова ме беше страх да вървя, защото се страхувах да не ѝ навредя – добавя Деница. – Чувството, което изпитвах, беше гордост, едно приключение, върнах се към корените си и към историята си“.

Снимка: bTV

За календара Поля е облечена с носия от шуменския край от XIX век.

„Моята носия е абсолютно автентична, тя е невестенска, двупрестилчена, има две престилки. По-характерното за нея е аксесоарът на главата ми, казва се месал и е дълъг между четири и шест метра. Малко тежи, но ми е изключително приятно да я нося“, казва Поля.

Снимка: bTV

Процесът по заснемане на снимките е дълъг и специфичен. 

„Много трудно беше да пресъздадеш образа на българката, такава каквато е била тогава, със съвременно момиче и пози, в които тя трябва да застане по естествен за тогавашната българка начин“, обяснява фотографката Веселина Балтова.

„Аз дори и за секунда не се почувствах като модел, почувствах се като картина, която представлява българската история, българските корени“, споделя Деница.

Снимка: bTV

Всяка една от носиите, които момичетата от календара обличат, е автентична.

„Искахме да представим по възможност едни от най-добрите образци, които можем да намерим в различните музеи на страната, които да представят различни етнографски райони на България“, обяснява Петър Петров, представител на проекта.

„Всеки българин трябва да държи на българското, да помни кой е, от къде е, независимо дали е от България, дали живее в чужбина“, смята Поля.