Продължава разследването на случая с мистериозния самолет нарушител. Все още няма официална информация за това колко души са били на борда и къде са пилотът и пасажерите. Има основания да се смята, че става въпрос за извършени престъпления, заяви в ефира на bTV вътрешният министър Бойко Рашков.

Самолетът е кацнал на летище до търговищкото село Буховци. На този етап е ясно, че машината е литовска, модел от 1962 г. и дерегистрирана от 2009 г.

Самолетът нарушител остава на бившето летище край село Буховци, докато действията на разследващите не приключат. Все още няма официална информация относно извършените вече проверки на машината.

На този етап е ясно, макар и неофициално, че самолетът е летял без транспондери, т. e. устройствата за идентификация и е дерегистриран вече 13 години.

Прелитайки над въздушното пространство на 7 страни, на места пилотът е държал изключително ниска височина  от около 500 метра.

Вътрешният министър обясни, че нарушителят е бил засечен в България, но нашата военна авиация не е била вдигната заради опасност реактивни самолети да преследват такава машина в лоши атмосферните условия.

“Първоначалната оперативна информация, с която в момента разполагаме е доста богата и обещава, че това което е извършено ще бъде на 100% доказано. Имаме достатъчно основание да смятаме, че лицата, ако са извършили и се докаже, че са извършили престъпление, ще бъдат наказани”, добави Рашков.

OFFNews твърдят, че са намерили последния собственик на самолета. В интервю за тях латвиецът Брониус Заронскис заявява, че е продал машината на фирма от София миналата събота.

“Ами не знам, според мен не бяха българи. Май от Румъния или Украйна. Не помня сега, трябва да погледна, има документи, но не са при мен в момента. Мисля, че пишеше, че е от София. Договор, всичко има, протокол за предаване“, добавя той.

Самолетът е с литовска позивна, произведен е в Швейцария през 1962 година и е шест местен. Разследването на случая със самолета – нарушител се води под надзора на Окръжна прокуратура - Търговище.