През първото десетдневие в по-голямата част от страната температурите ще бъдат близки и малко по-ниски от обичайните за периода. Облачността ще е често значителна и на места ще има валежи: в северозападната половина от сняг, а в югоизточната - от дъжд, преминаващ в сняг.

През първата половина от второто десетдневие температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи и от дъжд, и от сняг има в началото и в края на периода, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка.

През повечето дни от първата половина на месеца среднодневните температури ще бъдат около нормата, в отделни дни от първото и началото на второто десетдневие на места и под нормата. Най-ниските температури през периода ще бъдат предимно между минус 12° и минус 7°, а най-високите  - между 8° и 13°.

През първата половина от месеца валежите ще бъдат около и над климатичната нормата, в повечето райони ще са между 15 и 35 mm.

Силен вятър в последния ден на януари

Днес ще бъде ветровито и студено. Облачността често ще бъде значителна, ще има и места с превалявания от сняг. Максималните температури ще бъдат от 2 до 7 градуса. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. 

Обявен е жълт код за силен и бурен северозападен вятър, който важи за областите Видин, Монтана, Враца и Плевен, София - област, Пловдив и Пазарджик.