През първото десетдневие от май температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Все още през първите дни по високите котловинни полета са възможни слани.

В началото на месеца валежи ще има на малко места и ще бъдат предимно слаби. В Югозападна България, където в следобедните часове ще се развива купеста облачност, е възможно временно да са и по-интензивни. На повече места, главно в Южна България, ще са валежите на 3 май.

През втората половина на десетдневието, с развитието в следобедните часове и до полунощ на по-мощна купесто-дъждовна облачност ще има условия за по-интензивни краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури.

През второто десетдневие температурите ще се повишават и към средата на месеца ще станат близки до обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с развитие на купеста облачност.

През повечето дни вероятността за валежи е малка, но все пак не са изключени локални краткотрайни превалявания. По-голяма вероятност за валежи на повече места има в края на периода.