След днешния ден студен и ветровит ден с валежи от дъжд и сняг и условия за поледици в петък валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне и слабо ще се затопли. Почти без валежи ще бъде през почивните дни.

През повечето дни от първото десетдневие над страната ще преобладава облачно, на места в равнините и мъгливо време. През първите дни от периода от югозапад ще се пренасят топли и влажни средиземноморски въздушни маси.

Снимка: bTV

Ще има и валежи, предимно от дъжд, които в нощните часове в Предбалкана и по високите полета ще преминават в сняг.

В средата на десетдневието температурите ще се понижат и на повече места в Северна България дъждът ще премине в сняг.

В края на периода и през първата половина от второто десетдневие се очаква по-съществено повишение на температурите. Времето ще се задържи облачно, на много места с валежи, предимно от дъжд. Има повишена вероятност за създаване на валежна обстановка и на места валежите да са значителни.

Снимка: bTV

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата. Най-ниските ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса. Времето ще е динамично, с чести промени на температурите и на валежите.

Характерните особености на декември са свързани с това, че това е първият зимен месец - през него преобладава облачното и мъгливо време, и често вали сняг.

Астрономическата зима започва на 21 декември в 23:48 часа.