Жители на пловдивското село Брестовица - на импровизиран протест срещу сметките си за питейна вода. Разказват, че от половин година от чешмите им редовно потича тъмна течност.

Според ВиК оператора водата е годна за пиене.

Преди година Емануела Караманова и семейството й се заселват в селото на 10 километра от Пловдив с идеята за здравословен начин на живот.

„Дойдохме тук с надеждата, че ще бъде чисто, ще дишаме чист въздух, ще пием хубава вода. Да, имаме снимка точно от тази чешма как тече ужасна вода. Особено когато тече жълтата манганова вода, миризмата е отчайваща! Тя смърди на канал“, разказва Емануела Караманова, с. Брестовица.

„Има напрежение определено, защото това продължава вече повече от половин година“, обясни Любен Радев, кмет на с. Брестовица.

За да проверят качеството на водата, местните дават проби за изследване в частна лаборатория.

"Трудно се живее! На първо място със страх за живота и здравето ни. Защото ние тази вода я ползваме за миене на зеленчуци, плодове. Къпем се с нея. Перем с нея“, казва Станислава Богданова, с. Брестовица.

„Водата я ползвам единствено за къпане, за миене на чинии и за пране.  Обаче...се задръстват филтри. Много често чистим филтри. И се развалят електрически  уредите“, обясни Катя Илиева, с. Брестовица.

"Частната лаборатория е категорична, че водата ни по вкус, цвят и мирис е неприемлива!", заяви Емануела Караманова, с. Брестовица.

Анализите на водния оператор обаче показват друго - водата е годна за пиене. През повечето време.

"В мрежата на село Брестовица вече има натрупан доста манган по тръбите. И когато има намеса в тази мрежа, тогава се освобождава този манган от тръбите и пак потича", каза Антон Гълъбов, гл. инж. на ВиК-Пловдив.

От ВиК обещават да поставят модерен самопочистващ се филтър, но за цялостно решение е необходима пълна подмяна на водопроводната система.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!