Утре се навършват първите 100 дни управление на кабинета "Петков". Какво се промени у нас и по света за този период?

Кабинетът Петков се закле на 13 декември, ако броим тази дата и за първи ден от управлението им, първи сто дни се навършват утре - 22 март.

В този период България бе в разгара на поредната COVID вълна, започна войната в Украйна, а с нея се стигна и до смяна на министъра на отбраната, в края на 100-те дни станахме свидетели на арестуването на бившия премиер макар само за 24 часа.

За първите 100 дни кабинетът въведе и отмени зеления сертификат, наложи мораториум върху цената на тока до края на март и прие бюджет, който тепърва ще актуализира. Преживяхме шок с цените на бензина и олиото, а кабинетът заговори за форсмажор.

На 13 декември, месец след третите избори за годината, 47-то Народно събрание избра Кирил Петков за премиер.

99-то правителство в историята на страната ни дойде със заявка за нулева толерантност към корупцията и се сблъска с доста проблеми от първия си ден.

Войната започна на 24 февруари и беше светкавично осъдена от 141 държави. Въпреки това НАТО не се намеси пряко, а въпросът дали България да доставя военна помощ за Украйна раздели обществото.

„В този момент военна помощ към Украйна няма да бъде възможна. Би следвало да се случва само ако мине през българския парламент. В този момент говорим само за хуманитарна помощ“, заявява Кирил Петков.

Оказа се, че не всички в кабинета Петков са единни по темата. Това доведе до първа рокада - Стефан Янев беше освободен от поста военен министър.

„Премиерът Петков направи грешка, той не може да ме уволни, аз бях освободен от Народното събрание“, заяви Янев.

„Като министър на отбраната от него обаче очаквах повече и като инициатива и като ангажимент към проблемите на българската армия и като работа за гарантиране на нейната боеспособност“, заяви Румен Радев.

Докато държавата преживяваше първия си политически трус, вторият завари мнозина неподготвени. На 17 март МВР задържа за 24 часа Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов и ги освободи 24 часа по-късно. На излизане Борисов атакува премиера.

„Явява се министър-председател, вика полицаите в неговия кабинет, той се явява свидетел на мафията, на „Черепа“, заяви Борисов.

Темата за освобождаването на Иван Гешев е на дневен ред от първия ден на кабинета, а закриването на специализираното правосъдие вече влезе в Народното събрание.

В първите 100  дни кабинетът „Петков“ поведе и кампания за ваксиниране срещу COVID-19 на най-уязвимите групи, като ги стимулира с бонуси. Преначерта картата по която се оценява епидемията и наложи ясни графици за отмяната на задължителния зелен сертификат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!