Все още няма конкретни резултати от преговорите между собственичката на „Инерком България“ Гинка Върбакова и ЧЕЗ за включване на държавата в сделката по продажбата на активите на дружеството у нас.

От ЧЕЗ обаче обясниха за bTV, че ако сделката с „Инерком“ се провали по някаква причина и компанията не плати уговорената сума в срок от 9 месеца, активите на компанията в България ще останат собственост на „ЧЕЗ груп“. След това надзорният съвет им трябва да реши дали да поднови преговорите с втория в надпреварата, или да прекрати като цяло процедурата. 

Според чешките медии вариантът българската държава да получи управлението на активите на ЧЕЗ у нас минава през извън съдебно споразумение и частично плащане на обезщетение по арбитражното дело, което компанията води срещу българската държава.

Към момента от ЧЕЗ не потвърждават официално, че това е възможен вариант. Адвокатите продължават да работят по възможностите за предоговаряне на сделката. Утре ще разберем има ли такива или тя ще продължи по вече подписания договор с „Инерком“.