Какво се случва с интерконектора, за който българският и гръцкият премиер си пишат есемеси? По него чакаме да дойде евтиният азерски газ.

Оказва се, че гръцката фирма, която строи газопровода, дължи неустойки от почти 5 милиона евро до този момент. Всичко трябваше да бъде готово миналия април. Строителят получи отсрочка, но не я спази.

Газопроводът ще е с дължина 182 километра - 31 на гръцка територия и 151 на наша, и трябва да свърже страната ни с Южния газов коридор.

От Комотини синьото гориво ще стига до Стара Загора. Там новият газопровод ще се свърже със съществуващото трасе на „Булгартрангаз“. Така газът може да стига до Сърбия и на запад.

Какво не е готово? Към момента все още не са положени около 2 километра тръби в района на Кърджали. Довършват се и измервателните станции в Стара Загора и в Комотини.

Новият краен срок за приключването на строителството е май, а през юли по тръбите трябва да потече газ.

Ще стане ли връзката с Гърция факт?

Първата копка правят двама бивши премиери през 2019 г. За този газопровод обаче говорим от 2009 г., когато руският газ през Украйна беше спрян и страната ни остана на студено. От тогава и чакаме. Сегашните премиери пък си пишат.

„Всяка седмица аз, Кирил Петков, изпращам есемес на Мицотакис - давам му отчет какво се е случило миналата седмица“, каза премиерът Петков.

Докъде е стигнало строителството на интерконектора - проверяваме на място?

Това са тръбите, по които ще тече азерски газ, а в станцията ще се следи количеството и качеството на газа.

Това е газоизмервателната станция при Стара Загора.

„Тук ще има видеонаблюдение през цялото време, но няма да има присъствие на хора. Всичко ще бъде управлявано от Хасково“, заяви Стефан Пипков, технически мениджър на проекта.

Очаква се работата по това съоръжение да приключи през март, а целият проект да бъде завършен през юли.

Закъснение има и при доставката на крановите възли, чрез които новото трасе ще се свърже със вече съществуващото. Причината - произвеждат се в Китай.

Предвижда се тук новият газопровод, по който трябва да дойде азерски газ, да се свърже с тръбите на „Булгартрансгаз“.

Изпълнителният директор от българска страна на компанията собственик на интерконектора признава, че не са доволни от избрания строител.

„Той не е най-ефективният, не е най-бързият. По закона за обществените поръчки те предложиха най-ниската цена“, заяви Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB.

„Има възможност в пълнота да се внесе в България газ през гръцката газопронесна система - Неа Масемврия“, добави тя.

Преди седмици Кирил Петков разкри, че предишното ръководство на „Булгаргаз“ е отказало да получава азерския газ през алтернативното трасе.

Ако строителят е готов в края на май, след това ще са нужни още 3 месеца за разрешителните от български и гръцки институции, а и от Еврокомисията.

Максималното отлагане е до следващия отоплителен сезон - септември октомври.